Het lichtplan en Hoe kies je de juiste verlichting
Wist je dat de sfeer in je huis of op je kantoor merendeel door de juiste verlichting wordt bepaald? Je woonkamer, keuken, kantoor of een kapsalon komt pas goed tot zijn recht wanneer deze juist uitgelicht wordt. Het gaat bij de juiste verlichting niet enkel om een aantal lumen. Licht is reflectie van aangelichte oppervlakken en dat is wat wij waarnemen. Lees hieronder wat we ermee bedoelen.
Het lichtplan / Juiste verlichting
De juiste verlichting is eigenlijk een samenspel van meerdere factoren: hoeveel daglicht komt er binnen en moet er overdag een deel bijgelicht worden? De avondverlichting luistert nauw naar de plattegrondindeling en/of het ontwerp van de ruimte. Je plaatst de lampen niet zomaar ergens in het midden van de ruimte. Omdat licht weerkaatst wordt (reflectie van het licht) zal je de spots vaak langs de kant aantreffen en bij een bepaald object dat zinvol is om uit te lichten.
Bij het maken van een gedegen lichtplan speelt ook het gevoel mee en de ervaring van een deskundige kan je enorm helpen. De keuze van de lichtkleur is belangrijk en het gebruik van verschillende lampen en meerdere lichtniveaus geven het interieur extra beleving. Daarom zeggen wij het niet alleen, maar ook vele andere interieurspecialisten: een lichtplan is geen overbodige luxe maar een must voor ieder goed interieur!
Spelen met licht
Varieer lekker met verschillende lampen en ook met verschillende armaturen en wees daarbij selectief met kleur. Door gebruik te maken van verschillende hoogtes speel je werkelijk met licht. Gebruik hierbij variaties van soorten licht als: spots, schemerlampen, Up-Down wandlampen of downlighters, plafondlampen, hanglampen, vloerlampen, enz. Voor een totale mix zet je de lampen in verschillende zones.
Verlichting kunnen we onderverdelen in:
Algemene verlichting
Ook wel bekend als basisverlichting in ons interieur. Vroeger was dat de lamp die we als eerste aandeden bij binnenkomst, tegenwoordig kan het ook een groep of een lichtzone zijn. Hier vallen vaak spots, downlighters en hanglampen onder. Door gebruik te maken van dimmers kan de basisverlichting omgetoverd worden tot sfeerverlichting.
Toepassing: woonkamer, slaapkamer, badkamer, hal, keuken, kantoor, zaak, winkels
Sfeerverlichting en indirect licht
Uitbreiding op je basisverlichting is de sfeerverlichting als schemerlampen en/of indirect licht. Schemerlampen produceren over het algemeen niet hinderlijk en mooi diffuus licht en bestaan in talloze uitvoeringen. Ook wandlampen behoren tot deze groep. Daarnaast kunnen bepaalde lichtbronnen en/of een led-strip uit het oog geplaatst worden die dan weer indirect licht terug stralen via een plafond of wand. Indirect licht zorgt vaak voor een verassend en rustgevend effect.
Toepassing: woonkamer, slaapkamer, hal, keuken, kantoor, zaak, winkel
Functionele verlichting
Onder functionele verlichting vallen lampen als een leeslamp of een bureaulamp. Over het algemeen zijn deze lampen juist iets feller zodat je goed kan zien wat je doet of wat je leest. Aan te raden is om een lamp te nemen die over een eigen dimmer beschikt zodat je deze op elk gewenst moment zelf naar wens kunt regelen.
Toepassing: woonkamer, slaapkamer, kantoor, zaak
Lichtplan / Verlichting Lichtzones
Wat zijn lichtzones en waarom passen wij deze toe in een lichtplan? Om het ultieme beleven in te bouwen in je interieur moet je de verlichting nog even onderverdelen in een aantal lichtzones en voorzie je deze ook van een dimmer. Het aantal lichtzones is per vertrek verschillend en afhankelijk van de grootte. Een lichtzone is een gekoppeld groep lampen. Er zijn meerdere redenen om verlichting in zones te verdelen, bijvoorbeeld:
- omdat je niet alle verlichting aan wilt hebben
- omdat je sommige lichtbronnen anders wilt regelen qua lichtsterkte
- omdat je een bepaald groep uit wilt kunnen schakelen
- omdat een groep als basisverlichting aangeduid kan worden
- omdat je dan niet elke lamp afzonderlijk hoeft te regelen
Regeling van de verlichting
Vroeger hadden we enkel een lichtschakelaar om het licht aan of uit te zetten. Later kwamen er verschillende dimmers bij en tegenwoordig wordt je gek van alle mogelijkheden die je hebt om het licht in te schakelen of te regelen.
Bewegingsmelder
Eén van de slimme en besparende mogelijkheden is een bewegingsmelder. Deze melders zijn perfect te gebruiken in een hal, entree, toilet of een berging. Op die manier vergeet je nooit meer het licht uit te doen en bespaar je stroom. Daarnaast hebben deze melders in combinatie met een schemerschakeling nog een belangrijke rol voor onze tuinverlichting of als extra beveiliging om ons huis.
De schakelaar anno 2016
Het nieuwe schakelen van licht is ingebouwd in verschillende apps, gaat via wifi, draadloze afstandsbedieningen en/of domotica-systemen waarmee je licht zelf kunt programmeren zoals jij het zou willen. Het gaat zelfs zo ver dat je een bepaalde lichtbron of groep kunt laten knipperen of van kleur kunt laten veranderen als je vrouw binnenkomt. Verzin het en het kan tegenwoordig.
Verlichting met spraakbesturing
Het nieuwe schakelen gaat nog een stap verder en maakt nu al gebruik van schakeling door middel van spraakbesturing. Heb je al gehoord van de “Homey”? Begin 2016 was het zover, ons wonen gaat veranderen of zeg maar: ons gemak gaat vooruit! Homey is zo’n handig apparaatje dat al onze afstandsbedieningen kan vervangen. Er blijft maar één ding over en dat is Homey waar tegen je kunt zeggen: “Homey: doe de licht aan, de Tv op 4 en doe de gordijnen dicht”. Uiteraard kun je zelf de Homey programmeren zoals jij het wilt en er alles aan koppelen wat je maar wilt besturen met je stem. Ook is Google bezig met net zo’n stemgestuurd apparaat, alleen dat is nog lang geen Homey! Wist je ook dat Homey ontwikkeld en geproduceerd wordt in Twente? Nu wel.
Waar gaat het heen? Weet je meer? Laat dan hieronder een reactie achter, dan hebben we een mooie aanvulling voor onze lezers!
Lichtplan nodig?
PS. Ben je al met interieurplannen bezig voor je nieuwe huis of een rigoureuze verbouwing? Schakel dan vroegtijdig een specialist in! Wacht niet tot de bouw is begonnen, hoe eerder hoe beter. Een specialist ziet dingen die jij misschien nog niet weet of kent.