Akoestiek op kantoor en woonkamer

Akoestiek

Goede akoestiek draagt bij aan een comfortabele, productieve en gezonde (werk)omgeving. In veel gevallen wordt de akoestiek op een kantoor, een school of in een woonkamer als hinderlijk en slecht ervaren. Dit komt met name door veel glas, strakke interieurs en harde vloeren en materialen om ons heen. Om de akoestiek in een ruimte te verbeteren, bestaan er talloze oplossingen. Benieuwd naar de oplossingen die wij zoal hebben bedacht? Hieronder tref je een aantal mooie voorbeelden.

Waarom akoestiek op kantoor verbeteren?

Te veel galm, lawaai of vervelende geluidsreflecties veroorzaakt op kantoren en scholen vaak concentratieproblemen en vermoeidheidsklachten. Slechte akoestiek zorgt dan ook voor minder productiviteit. Het verbeteren van de akoestiek is dus zeker zinvol en maakt het samenwerken een stuk aangenamer. Goede akoestiek is onlosmakelijk verbonden aan een gezonde (werk)omgeving!

De meest gebruikte akoestiek-oplossing is het aanbrengen van geluidsabsorberend materiaal aan wanden en/of plafonds.. Liefst met akoestisch materiaal in klasse A = 90 tot 100% absorptie. Wat ook een gunstig effect kan hebben op de akoestiek, zijn vrijstaande akoestische schermen of roomdividers. Dit is een veelgebruikte oplossing in kantoren. Verder wordt er in deze ruimtes ook vaak gebruik gemaakt van akoestische schilderijen (fotopanelen). Dit zijn aluminium textielframes met een makkelijk vervangbare fotoprint op textiel.

 

Hoeveel akoestiek heb ik nodig?

Gaat het om een nog nieuw te bouwen gebouw? Dan kun je in de ontwerpfase al een redelijke voorspelling maken van de te behalen nagalmtijd. Voor een bestaand(e) woonkamer of kantoor pas je de volgende vuistregel toe: als er sprake is van een slechte akoestiek (veel nagalm, geluidshinder), kun je uitgaan van 50% nieuwe akoestiek in klasse A van de totale vloeroppervlakte. Bij iets minder hinderlijke situaties kun je wellicht volstaan met 1/3 van het vloeroppervlak. Bij complexe akoestiek-problematiek, raden wij vooraf een akoestische meting aan om de nagalmtijd te bepalen.

Er zijn uiteraard meer factoren die de akoestiek beïnvloeden: de vorm van een ruimte, verschillende hoogtes, de hoeveelheid glazen ruiten of wanden, geluidsverstrooiing door obstakels of schuine wanden, enz.

 

De ideale nagalmtijd?

De ideale nagalmtijd voor bijvoorbeeld een kantoor, theorielokaal of een praktijkruimte, is circa. 0,7 a 0,9 seconde Voor een sportschool kun je met circa 1,2 a 1,5 seconden goed uit de voeten. De nagalmtijd kan gemeten worden met speciaal meetapparatuur.

 

Interessante links op onze site:

Akoestiek verbeteren
Akoestische oplossingen 
Akoestische schilderijen
Portfolio Akoestiek

Akoestiek verbeteren?

Wij buigen ons graag over jouw akoestische vraagstukken. Ben jij geïnteresseerd in een van onze oplossingen? Maak vrijblijvend een afspraak.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *